Mobiltelefoni

Hem / Mobiltelefoni

Mobiltelefoni använder sig av det mobila nätet istället för det traditionella kopparbaserade nätet, som är på väg att fasas ut. Du kan använda mobilnätet även för hemtelefoni – både med en trådlös telefon och med stationära telefoner.

Fördelar med mobil hemtelefoni

Mobil hemtelefoni, även kallat hemtelefoni via mobilnätet, är en smidig tjänst för dig som vill att telefonsamtal till numret till din fasta telefon – eller till din tidigare fasta telefon – ska bli vidaredirigerade och nå dig på din trådlösa telefon, och att du därmed ska kunna bli nådd även när du är iväg. Det är även fördelaktigt för dig som inte kan ha hemtelefon via det fasta nätet.

Ett telefonnummer för hela familjen

När du använder dig av mobil hemtelefoni får du ett telefonnummer som folk kan ringa dig på, som går till hela familjen eller hushållet, och inte bara till individuella familjemedlemmar. – som telefoni med telefonjack och kopparnätet, men det går via mobilnätet istället, och är därför även lämpligt för dig som inte har tillgång till det traditionella fasta nätet.

Installera hemtelefoni via mobilnätet

Till mobil hemtelefoni behöver du antingen en mobiltelefon eller en mobil router som du kan koppla dina stationära telefoner till – det är upp till dig hur du vill göra, men hos vissa operatörer som Telia ingår en trådlös hemtelefon i abonnemanget, särskilt avsedd för användning med mobil hemtelefoni. Du kan kontakta din operatör för att komma i gång.

Hemtelefoni genom mobilabonnemang

Du kan få mobilabonnemang i Sverige genom alla de största operatörerna på marknaden, vilka inkluderar Telia, Tele2, Telenor och Tre. När du ska välja kan det vara bra att jämföra telefonabonnemang på mobilabonnemanget.nu.

Telia

Telia är den statligt ägda och största operatören på den svenska marknaden, och har funnits sedan 1853. De har allra bäst täckning i Sverige, även på landsbygden, och erbjuder fria samtal och SMS inrikes.

Fördelar:

  • Det bästa mobilnätet på den svenska marknaden.
  • Gratis telefonsamtal och SMS inom Sverige.
  • Möjlighet till att använda 5G.

Priset:

230-660 kr/mån

Be om offert

Tele2

Tele2 blev till 1991, och har sedan 1993 varit den andra telefonoperatören i Sverige, och den första ej statligt ägda. De har bäst 4G-täckning i Sverige, och utmärker sig också genom att inte ha någon bindningstid.

Fördelar:

  • De har inte någon bindningstid.
  • Den bästa 4G-täckningen i landet.
  • Mycket bra kundtjänst med många kontaktmöjligheter.

Priset:

220-570 kr/mån

Be om offert

Telenor

Den norska operatören Telenor är sedan länge även verksam på den svenska marknaden, och har blivit en av de största aktörerna i landet. De utmärker sig genom att låta dig byta till en ny mobiltelefon varje år, och av deras bra täckning.

Fördelar:

  • Byt till en ny mobiltelefon varje år.
  • Få bra täckning i de allra flesta delar av Sverige.
  • Bra kundtjänst med öppet på både helger och vardagar.

Priset:

220-570 kr/mån

Be om offert

Tre

Den kinesiska operatören Tre är även populär i Sverige, och utmärker sig genom sina höga hastigheter och ofta bra erbjudanden för dig som vill köpa en telefon tillsammans med teckning av abonnemang.

Fördelar:

  • Hög hastighet med bra täckning över landet.
  • Bra erbjudanden för mobiltelefon tillsammans med abonnemang.
  • Både fria telefonsamtal och SMS

Priset:

200-500 kr/mån

Be om offert

Vanliga frågor om mobiltelefoni

Här får du svar på vanliga frågor om mobiltelefoni.

Vad kostar det att ha hemtelefon?

Från cirka 200 kronor och uppåt i månaden, men det beror på vilken operatör du väljer, vilka tilläggstjänster du är intresserad av, samt huruvida du ska ha en ny telefon eller inte.

Hur fungerar hemtelefoni via mobilnätet?

Det innebär att du använder samma nät som mobiltelefoner, istället för att koppla telefonen till telejacket. Du kan göra detta även med en vanlig stationär telefon om du skaffar en mobil router till den.

Hur kopplar man fast telefoni till mobil?

Det fungerar genom att slussa vidare inkommande samtal till telefonnumret för din stationära telefon till din mobiltelefon. Kontakta din operatör eller läs på deras webbsida för att se vad som gäller hos just dem.